Niakwa, Inc.

    

 


What's News
NPL Products
NPL Support
NPL Downloads
System Integration
swiggle_small.gif (991 bytes)

swiggle_small.gif (991 bytes)

Bug Report #5
for Niakwa Programming Language Release III
Report Date - July 1993

This report lists known problems in Niakwa Programming Language Release III for all platforms supported, which were discovered after December 1,1990. This report is in addition to Reports 1 through 4.  Starting with this report, all bug reports will be made available on the NIAKWA BBS where they can be downloaded. New bug reports will be made available periodically on the BBS.

NOTES:

  • The bugs are numbered starting with 1. The number in the parentheses represents the internal Niakwa code number.
  • Some of the bugs described in this report are corrected in a revision of the RunTime that is not yet available in the field.
  • For the latest product release available and other Bug Reports, refer to the latest Niakwa Newsletter or the Niakwa BBS.

1. Problem: (00239)

Attempts to release the terminal to the foreground partition from a background partition associated w/pseudo-ports other than 0 (by issuing another $RELEASE TERMINAL or $END) result in a locked terminal.

For example from the Basic-2C start a background partition by issuing the following command inside the RTI:

!MMI FO=3, RTI/B /T=1 XXX

where 3 is a pseudo-port defined in the CONFIG.P file for PC- CONNECT.

NOTE: RunTime sessions executed under PC-Connect are not counted as users towards the user count.

Solution: Under review.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.0 and greater

Platforms: SuperDOS

2. Problem: (00264)

For programs that, when saved, end in byte 256 of a sector the information regarding the number of sectors used will be incorrect. This value is set by the "SAVE T" command and is stored in the trailer sector.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 3.0 and greater

Platforms: DOS, Novell NetWare, SuperDOS, AT&T Unix IV, SCO Unix, SCO Xenix, Interactive Unix, Altos Unix

3. Problem: (00274)

The DOS ERRORLEVEL code returned from rti/rtp when run with either /U or /M startup options is incorrect.

The ERRORLEVEL returns a value of 1 when the rti has loaded code into an upper memory block or High Memory Area. It would normally be 0 for normal exit, 100 if rti was killed or the value specified by $END.

Solution: Corrected in Revision 3.20.04.00 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.02.00 and greater

Platform affected: DOS, Novell NetWare

4. Problem: (00275)

In very seldom situations, an attempt to raise decimal bases to an exponent, whose value is the result of a calculated expression, produces a result of 0 if the base is less than 1. If the base is greater than 1 the result is divide overflow.

For example:

10 A = 1/0.1
20 PRINT 0.5^A

The result of the above program is 0.

Solution: Corrected in Revision 3.20.04.00 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: All

Platforms: All

5. Problem: (00282)

$CLOSE command directed to a standard handle will not work properly.

For example:

At the DOS prompt by issuing the "mode >4 = lpt1: " command, the printer lpt1is associated with standard handle 4. Then, at the Niakwa Programming Language prompt, $DEVICE(/004)=">4" is defined. After a "$OPEN/004" is issued, "LIST DT" will show device 004 as open. Subsequently, if a "$CLOSE/004" statement is issued, "LIST DT" will still show the device as open. $OPEN/$CLOSE to 004 where 004 is /dev/prn works properly.

Solution: Corrected in Revision 3.20.06.00 or greater.

Programs Affected: RTI

Revision Number: 3.20.02.00 and greater

Platforms: DOS, Novell NetWare

6. Problem: (00299)

The value generated by #GOLDKEY sometimes is greater than 65535.

Solution: Corrected in Revision 3.01.03.06 or greater. Correction available upon request.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision number: Revision 3.0

Platforms: All 68000 versions

7. Problem: (00300)

$SHELL can cause divide overflow, lock the computer, or produce other strange effects if comspec is set to drive A and command.com is not on drive A.

For example:

comspec = a:command.com

Solution: Corrected in Revision 3.20.06.00 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.0 and greater.

Platforms: DOS, Novell NetWare

8. Problem: (00318)

If a series of $DEMO scripts are used in a program, the file containing the first script is left in open mode.

For example, If the following program is executed:

10 $DEMO="DEMO1.SCR"

20 D$=$DEMO

30 $DEMO=DEMO2.SCR

40 D$=$DEMO

where DEMO1.SCR and DEMO2.SCR are any two different demo scripts, any attempt to access the DEMO1.SCR with the MS- Windows Accessory NOTEPAD will result in share violation.

Solution: Problem under review

Program affected: RTIWIN, RTPWIN

Revision Number: 3.20.11.00.N only

Platforms: MS-Windows

9. Problem: (00319)

Sometimes at high baud rates (9600 & 4800) when the 2227 drivers are in use, the information (status) buffer is corrupted with what appears to be pieces from the data buffer.

Solution: Problem under review.

Programs affected: RTIWIN, RTPWIN

Revision Affected: 3.20.11.00.N

Platforms: MS-Windows

10. Problem: (00330)

MOD operation with large numbers (greater than HEX(1E14)) produces erroneous results (sometimes 0, sometimes large negative numbers).

For example:

MOD(3660^5,255) will result in -10000 instead of 150.

Solution: Corrected in Revision 3.20.12.00 or greater.

Programs affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.02.00 and greater

Platforms: All Intel based platforms.

11. Problem: (00331)

The syntax : $GIO(hex-digits[,arg2]) [arg3]..

can cause b2c to generate spurious warnings about requiring level 9 p-code and mark the output object files as requiring level 9 also. This occurs if the hex codes used start with the letters A-F and two digits.

For example : $GIO/211,(HEX(A000,L$) B$

As a work around, the syntax of the statement could be modified to the following:

$GIO(hex-digits) [,arg2] [arg3]...

This error is generated only when using the compiler. Programs could be loaded and re-saved with rti (using revision 3.20 or greater).

Solution: Corrected in Revision 3.20.04.00 or greater. Correction available upon request.

Programs Affected: B2C

Revision Number: 3.20.02 of B2C

Platforms: DOS, Novell NetWare, MS-Windows

12. Problem: (00332)

If a LISTV is issued on a program that contains a MAT operation, variables specified in the MAT operation will be listed as being present twice in the line number where the MAT operation is.

For example:

10 DIM A(10)

20 MAT A=ZER(5)

LIST V will generate: A( - 0010 0020 0020

Solution: Corrected in Revision 3.20.12.00 or greater.

Programs Affected: RTI

Revision Number: 3.20.02.00

Platforms: All Intel based platforms

13. Problem: (00335)

Bytes 25 and 29 of $PSTAT contain null characters, instead of reflecting the proper hex codes. Byte 25 of $PSTAT should reflect the numeric portion of the last ERROR encountered. Byte 29 of $PSTAT should contain the device address which the partition specified in the $PSTAT is currently using. (See Statements Manual - page 2-409).

Solution: Under Review

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.0 and greater

Platforms: All Intel based platforms

14. Problem: (00317)

If in a $DEMO script the tab is used and specified as "t3" (lower case "t") instead of "T3" a UAE is generated.

For example : (BOX) 5,20,6,40

This is a test for

{t3} problems {}

Solution: Corrected in Revision 3.20.09.00 and greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.11.00.N

Platforms: MS-Windows

15. Problem: (00321)

Byte 6 of $MACHINE is not supported under MS-Windows running on Novell NetWare. However instead of nulls (HEX(00)) it contains random information (This byte on other systems shows the number of users at boot time.).

Solution: Corrected by future releases

Programs Affected: RTIWIN, RTPWIN

Revision Number: 3.20.11.00.N

Platforms: MS-Windows

16. Problem: (00325)

When 2 background partitions are started incorrectly with the same partition number, attempts to end or exit from any of the respective background partitions are unsuccessful. Attempts to kill the processes hang the system after the second kill.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI, RTP

Revision Number: 3.0 and greater.

Platforms: AT&T Unix IV, SCO Unix, SCO Xenix, Interactive Unix, Altos Unix, Unix 386

17. Problem: (00345)

When in the HELP screen the DIAG option is selected and the PROCEED option is chosen the following error is generated:

Exception Error 13 at 0150:0E32.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.0 and greater

Platforms: SuperDOS  

 
blank.gif (841 bytes)


Niakwa, Basic-2C and NPL are trademarks of Niakwa, Inc. All other products mentioned are registered trademarks or trademarks of their respective companies.

Questions or problems regarding this web site should be directed to webmaster@niakwa.com.
Copyright 1996-2010 Niakwa, Inc. All rights reserved.
Last updated: Thursday January 07, 2010.