Niakwa, Inc.

    

 


What's News
NPL Products
NPL Support
NPL Downloads
System Integration
swiggle_small.gif (991 bytes)

swiggle_small.gif (991 bytes)

Bug Report #7
for Niakwa Programming Language Release III
Report Date - June 1, 1993

This report lists known problems in Niakwa Programming Language Release III for all platforms supported, which were discovered after March 2, 1993. This report is in addition to Bug Reports 1 through 6. This report is available on the Niakwa BBS and can be downloaded along with a Bug Report Index.

NOTES: The first part of the Report contains closed or resolved bugs that were listed in previous reports. Bugs that are listed as Under Review in previous reports and are not listed in this report are still open.

Bugs are identified in the report by Problem number, the internal Niakwa bug code number (shown in parentheses), the Report number.

Some bugs described in this report are corrected in a revision of the NPL RunTime that is not yet available for the field.

For a current update on corrected bugs, refer to the BBS Bug Index that is updated monthly. The Bug Index can be downloaded or provided upon request.

For the latest product release available, refer to the latest Niakwa Newsletter or the Niakwa BBS.

Corrected Problems listed in previous reports

Problem 1 (00454)/Report 6:

Attempts to use raw format diskettes on a 486 IBM PS/2 Model 57 with a 2.88 MB floppy drive and Controller result in I93 errors, regardless of the format of the diskette (720K or 1.44 MB).

Solution: Corrected in Revision 4.00.14. Currently not tested in-house.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: DOS, Novell NetWare

Problem 3 (00434)/Report 6:

If the user invokes the HELP processor with the DOS/Novell option during a LINPUT statement after the RunTime has been started in graphic mode (/G option), the input buffer becomes corrupted and returns to the RunTime.

The problem does not occur if the IBMFONT0.EGA file is copied in the sub-directory where the RunTime is started.

Solution: Corrected by Revision 3.21.11 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: DOS, Novell NetWare

Problem 4 (00433)/Report 6:

If the HELP processor is invoked and immediately followed by the options CONTINUE or FAIL OPERATION, while executing a program that invokes a bright attribute, the bright attribute is lost when control is returned to the program.

Solution: Not a bug. Refer to note below.

Programs Affected: RTI, RTP

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: DOS, Novell NetWare

NOTE: To obtain a "bright" color, values greater than HEX(07) are used in byte 22 of $OPTIONS. These values introduce potential incompatibilities, since background colors on most color displays cannot display colors in this range. The Niakwa documentation for $OPTIONS clearly indicates that valid values for byte 22 are in the range of 0-7. Use of larger values may generate abnormal behavior (e.g., blinking characters with odd colors instead of inverse video, INPUT SCREEN/PRINT SCREEN reverts to standard colors).

Problem 5 (00432)/Report 6:

Under Windows on a monochrome terminal, all options offered by the HELP processor are displayed in reverse video, making it very difficult to know where the cursor is positioned.

Solution: Corrected by Revision 3.21.11 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: MS-Windows

Problem 11 (00414)/Report 6:

Under Windows, when the Autosize option is on and the window is maximized, some space will still be left unused on the top-left of the window. This space should exist only when the windows are not maximized, to avoid characters jamming against the margins. Automatic sizing calculations for maximized windows still deduct the margin amounts before computing the best results.

Solution: Corrected by Revision 3.21.04 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.11.00.N

Platforms: MS-Windows

New Open Problems

1. Problem: (00479)

If a RENUMBER statement is used with a large STEP value that generates line numbers greater than the supported 32117, the new line numbers over the supported limit are corrupted. No error message (P33) is generated.

Solution: Corrected in Revision 4.00.08 or greater

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: All

2. Problem: (00478)

If GOSUB or GOSUB' are performed from an IF THEN statement, the information displayed by a LIST STACK command is incorrect.

Solution: Corrected by Revision 3.21.10 or greater.

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 2.01 and greater

Platforms: All

3. Problem: (00477)

Attempts to write HEX(0D) using $GIO command result in an extra HEX(0A).

Solution: Not a bug. Use of the "ALF=N" option in the $DEVICE definition when a binary output is directed to a file, will solve this problem.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 2.01 and greater

Platforms: All Intel platforms

4. Problem: (00476)

Use of a MAT MOVE operation with a starting byte within each element for the receiver array causes the operation to decompile incorrectly.

For example:

10 MAT MOVE F$() TO G$(D(2))(2,2)

if recalled or LISTed, appears as:

10 MAT MOVE F$() TO G$(D(2))(1,2,2)

and generates an S11 - Missing Right Parenthesis error.

Solution: Corrected in Revision 3.21.10 or greater.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 2.01 and greater

Platforms: All

5. Problem: (00462)

Under MS-Windows, attempts to set bytes 29 and 30 of $OPTIONS do not result in remapping of available colors for video attribute replacement on terminals with less than 64K and only four colors available. These bytes work under MS-DOS/Novell in graphic mode.

Solution: Under Review.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.11.00.N and greater

Platforms: MS-Windows

6. Problem: (00487)

Under Windows, external libraries (.DLLs) that specify FIXED memory allocation can often be placed in base memory by MS-Windows. This can result in a failure to pass NPL security. This problem occurs because the RunTime requires at least 16K available in base memory.

Solution: Corrected in Revision 4.00.15 or greater.

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: MS-Windows

7. Problem: (00486)

Programs that contain GOSUB's in the range of 0-255 may crash, if a GOSUB' in the range of 255 or higher is executed first. This problem was first reported under AIX, and it could not be replicated under DOS/Novell/Windows platforms in-house. This problem may appear in certain combinations on all supported platforms based on the "C" port.

Solution: Corrected in Revision 3.20.15.23.U or higher.

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 3.20 and greater

Platforms: "C" port platforms (i.e., IBM RS/6000)

8. Problem: (00484)

RunTimes that have been upgraded from 3.00 to 3.20, without installing a new fingerprint, do not check the drive specified by the NIAKWA_RUNTIME environment variable to locate the security files. This problem occurs only under MS-DOS and it will most often affect users of DOS 6.0. For details, please refer to Tech Note # 57 on the BBS.

Solution: Corrected by 3.20.02.02.I. Updated RTI and RTP.EXE files are available on the Niakwa BBS.

NOTE: This revision number will be visible only on the Copyright screen at start-up. Any checks on $REV will reflect 3.20.02.00.I.

Programs Affected: RTI

Revision Number: 3.20.02.00.I

Platforms: MS-DOS, Windows/MS-DOS, 386/DOS-Extender/MS-DOS

9. Problem: (00483)

Wang 2236 terminals lose graphics mode when foreground and background partitions are switched back and forth.

Solution: Under review.

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 3.20.02.00.S

Platforms: SuperDOS

10. Problem: (N/A)

Under Novell NetWare, on non-dedicated file servers, attempts to start the RunTime before the ONCE-A-DAY security feature is in effect will cause the system to hang. The problem is caused by the third party security product used by Niakwa.

Work around: Start the RunTime using the Supervisor login from any workstation other than the non-dedicated file server.

Solution: No solution available at this time.

Programs Affected: RTI, BESDK

Revision Number: 3.20.02.00.I or higher.

Platforms: Novell NetWare, Windows/Novell NetWare, 386/DOS-Extender/Novell NetWare

11. Problem: (N/A)

Attempts to run the NPL RunTime on systems using VESA Local Bus technology may result in severe problems like DIVIDE OVERFLOW, memory corruption or system hang-up during the installation procedure (NIAKINST). This problem occurs only with RunTimes prior to Revision 3.20 and includes updated RunTimes from 3.00 to 3.20 that use the original 3.00 fingerprint. For details, please refer to Tech Note #53 available on the Niakwa BBS.

Solution: Contact Niakwa for a complete Revision 3.20 NPL RunTime and mention this problem. No charge for replacement.

Programs Affected: RTI , BESDK

Revision Number: Previous to 3.20.02.00.I

Platforms: MS-DOS, Windows/MS-DOS, 386/DOS-Extender/MS-DOS

12. Problem: (00499)

Under the non-interpretive RunTime (RTP) and DEMO diskettes, if the END key is pressed during operation of a $DEMO script, the program is terminated and the DOS prompt is displayed. Keyboard control should be returned to the user. The problem does not occur under the interpretive RunTime (RTI).

Solution: Under review.

Programs Affected: RTP, BESDK

Revision Number: 2.01 and greater

Platforms: All

13. Problem: ( 00498)

The 386/DOS-Extender RunTime does not pass security from ONCE-A-DAY security. If the 386/DOS Extender RunTime is not installed, the security will be passed from the Gold Key diskette. However, if the RunTime is installed, it will always pass from the fingerprint.

Solution: Corrected by 3.21.13.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: 3.20.15.00.P

Platforms: 386/DOS-Extender/Novell NetWare

14. Problem: (00497)

If the length parameter in the PRINT AT command has a negative value, a P34 -Illegal Value error is generated. For example:

10 PRINT AT (10,20,-80); "Hello world"

generates:

P34 - Illegal value

Value out of range: -80

This is inconsistent with the Wang 2200, where the length parameter is ignored if it has a negative value.

Solution: Under review.

Programs Affected: RTI, RTP, BESDK

Revision Number: All

Platforms: All

 
blank.gif (841 bytes)


Niakwa, Basic-2C and NPL are trademarks of Niakwa, Inc. All other products mentioned are registered trademarks or trademarks of their respective companies.

Questions or problems regarding this web site should be directed to webmaster@niakwa.com.
Copyright 1996-2010 Niakwa, Inc. All rights reserved.
Last updated: Thursday January 07, 2010.