Niakwa, Inc.

    

 


What's News
NPL Products
NPL Support
NPL Downloads
System Integration
swiggle_small.gif (991 bytes)

swiggle_small.gif (991 bytes)

Bug Report #12
For Niakwa Programming Language
Report Date - June 4, 1997

This report lists known problems in the Niakwa Programming Language, Releases III and IV, for all platforms supported, which were discovered after February 23, 1996. This report is in addition to Bug Reports 1 through 11. This report is available on the Niakwa BBS and can be downloaded along with a Bug Report Index.

NOTES:

  • The first part of the Report contains closed or resolved bugs that were listed in previous reports. Bugs that are listed as "Under Review" in previous reports and are not listed in this report are still open.
  • Bugs are identified in this report by problem number, the internal Niakwa bug code number (shown in parentheses). Corrected bugs have in addition the report number where they were originally published.
  • Some bugs described in this report are corrected in a revision of the NPL RunTime that is not yet available for the field. Developers should be aware that Revision 3.xx bug correction may never be released to the field, and are published here for informational purposes only. All bug corrections noted in these releases have also been applied to NPL Release IV (either the current version or future releases).
  • An interim revision of Release IV NPL for MS-DOS based platforms, which corrects some of the bugs listed in this report, is available from Niakwa Technical Support on request. Contact Niakwa for details.
  • For a current update on corrected bugs, refer to the BBS Bug Index that is updated monthly. The Bug Index can be downloaded or provided upon request.
  • For the latest product release available, refer to the latest Niakwa Newsletter or the Niakwa BBS.

Corrected Problems Listed in Previous Reports

(None)

New Open Problems

1. Problem: (01001)

Using RECALL key to fetch long identifiers, prefix hints such as ' for function/procedure names, @ for global variables and _ for constants do not work.

Solution: Under review.

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.22.13

Platforms: Cport / UNIX

2. Problem: (01003)

A RECALL operation performed in the middle of a line does not work.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.22.13

Platforms: Cport / UNIX

3. Problem: (00924)

A SCRATCH DISK beyond the maximum length of 5.25" diskettes generates an I95 error instead of an I93 (as is reported in Release III). The problem is isolated to 5.25" media and designations (i.e., 360=Y and 1.2=Y)

Solution: Under review

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All Intel

4. Problem: (00923)

Under Windows 95 in a debug window, SELECT LIST to a printer fails to return focus to the cursor as long as the mouse pointer resides within the debug window. As soon as the pointer is detected in the main NPL Window (even though it's not in focus) the cursor is active again.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.21.05

Platforms: MS-Windows

5. Problem: (00922)

In a Windows 95 peer group, simultaneous access to a shared printer (captured via NETUSE) is not possible between the remote workstations and the local workstation. Output is lost from the remote workstations.

Solution: Note the NETUSE is not allowed at the local workstations under Windows 95 as this was under Windows 3.11. Workaround is to use Print Manager, even though this contends with Bug 920.

Programs Affected: RTI X RTP X

Revision Number: 4.21.05

Platforms: Windows 95

6. Problem: (00921)

The CONFIRM procedure has inexplicably failed in several in several instances without explanation. The procedure fails upon mounting the old Gold Key with:

"Not a valid Gold Key Diskette. 000"

Solution: Under review

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.21.05

Platforms: MS-DOS

7. Problem: (00920)

If output is directed to a local printer port under Windows 95 and the XPA=Y clause is set, a form feed is generated by a $OPEN/$CLOSE to the print device.

Solution: Removing XPA=Y eliminates the problem. The problem does not occur under Windows 3.11.

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: Windows 95

8. Problem: (00918)

If a Windows 3.11/ 95/ NT Workstation has a different time zone setting than the NT Server, security will fail.

Solution: Verify all stations are on the correct time zone.

Programs Affected: RTI X RTP X

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All Intel

9. Problem: (00917)

The Network Setup does not account for the potential differences of a NetBIOS server install vs. a NetWare install and can be confusing to the user.

Solution: Automatic generation of NIAKNETW.DLL in RTIWIN.INI on both server/workstation installs.

Prompt the user on server installs that SETUP is being run from the server and not a workstation (as is okay for NetWare).

Perform AutoNetID.

Verify time zone on server and flag subsequent workstation setups if on different time zone.

Programs Affected: All

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All NetBIOS

10. Problem: (00915)

When SETUP is run on a Network with an existing RunTime, the generation of the NETID.TBL causes a conflict with existing TERMINAL.TBL files.

Solution: As of Revision 4.22, setup will ignore AutoID option status if the destination directory contains no NETID.TBL file but does contain a TERMINAL.TBL file.

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: MS-Windows

11. Problem: (00914)

The upgrade procedure fails to detect the absence of the NIAKWA_RUNTIME variable prior to copying the temporary upgrade files to the system. The upgrade subsequently fails if the old NPL directory is other than C:\BASIC2C, displaying the following message:

"One or more files are missing from the NPL upgrade diskette. 03"

Solution: As of Revision 4.22, the destination directory used is now either:

(1) defined by NIAKWA_RunTime

(2) the current drive/directory

(3) the directory containing the upgrade executables.

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All Intel

12. Problem: (00913)

The upgrade procedure can fail if:

(1) The everlock version in use is >= 2.10 and < current 2.14 version, and

(2) The user attempts to run the upgrade on a newer system, which may be incompatible with the older everlock versions.

Solution: The upgrade diskettes now contain and use the most current versions available of NIAKSECx.COM (renamed as NIAKUPGx.COM). Systems that cannot pass the old security even with these files cannot be used to do the upgrade.

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: MS-DOS

13. Problem: (00912)

The CONFIRM program fails on Upgrades involving 360k 5.25" media displaying the following message:

Cannot recognize the type of diskette.

Unable to confirm the upgrade.

Confirmation process has been aborted.

Solution: Under review

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All Intel

14. Problem: (00899)

If multi-user RTI386 is run in a Non-Novell environment that supports NetBIOS but without running NIAKNETB first, the program will most likely crash instead of reporting an error and exiting normally.

Solution: Under review.

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.22.13

Platforms: DOS

15. Problem: (00898)

If RTIWIN is run without specifying a boot program, options taken from rtiwin.ini use the section name [BOOT.OBJ]. If the name BOOT.OBJ is explicitly specified, the section name includes the current drive/directory.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.22.13

Platforms: Windows

16. Problem: (00895)

On the last screen (only) of a multi-line display, the --PREV-- indicator does not go back a screen. The cursor moves in the direction of the click.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.22.13

Platforms: ALL

17. Problem: (00894)

Output sent to a windows GDI printer ($DEVICE=">(…)") using the XPA=Y option is discarded when run under Windows 95.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.22.13

Platforms: Windows 95

18. Problem: (00891)

Exiting Windows 3.11 after using NIAKNETW (v1.10) give blue screen-of-death notification, even if NIAKNETW is located on a local drive.

Solution: A revised NIAKNETW.DLL (v1.11) fixes the bug.

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.22.13

Platforms: Windows

19. Problem: (00858)

If the debug window is open, immediate mode commands to send output to LPT1 can hang (cursor not visible) until the mouse is moved over the application window.

Solution: Under review

Programs Affected:

Revision Number: 4.21.05

Platforms: Windows

20. Problem: (00857)

An immediate mode INCLUDE statement that references an unresolved module can result in errors is executed after making changes to that module. The most typical error is a P55 on references to static variables, but other errors are possible.

Solution: When not debugging, the MODULE immediate mode command should change the context for references to static variables to avoid confusion.

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All

21. Problem: (00855)

For licenses that have 'no normal security' but also have a user limit, the message 'NIAKNTEB - login failed' appears when the RunTime starts up.

Solution: Fortunately, not a frequent combination of options. NIAKNETW.DLL (v1.11) required to fix the bug.

Programs Affected: RTI RTP

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All

22. Problem: (00854)

If NIAKNETB is loaded, and NIAKINST or NIAKRCLL are run (before any other NPL programs), the message 'NIAKNETB - Login failed' appears and install/recall cannot complete.

Solution: Unload NIAKNETB to do the NIAKINST or NIAKRCLL operation.

Programs Affected: RTP

Revision Number: 4.21.05

Platforms: DOS

23. Problem: (00852)

B2C compiling from pre-rev4 pcode (with pcode level 1.09 or less) gives spurious errors for non-existent line #302E and fails to compile.

Solution: The problem does not appear if source code is extremely basic, i.e., pcode level 1.

Programs Affected: B2C

Revision Number: 4.21.05

Platforms: All

24. Problem: (00799)

It is not possible to halt a FOR/NEXT loop in a multi-statement line, when the loop is deeper than 99 statements into the line.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.20.07 and greater

Platforms: All Intel

25. Problem: (00797)

In 132 column mode, editing multi-statement lines spanning more than one screen, when the second screen is accessed ( i. e. ; PG/UP PG/DN or arrow down), the display switches to 80 column mode. Once this occurs editing of the line is no longer possible.

Solution: Under review

Programs Affected: RTI

Revision Number: 4.20.07 and greater

Platforms: All

26. Problem: (00792)

If NIAKRCLL is executed inside the directory NPL and its security files are installed in, and the directory in not on the path and NIAKWA_RUNTIME is blank, the process fails with an Error17. Setting NIAKWA_RUNTIME corrects the problem.

Solution: Corrected in revision 4.20.12 and greater

Programs Affected: RTI, RTP

Revision Number: 4.20.11 and greater

Platforms: All Intel

 

blank.gif (841 bytes)


Niakwa, Basic-2C and NPL are trademarks of Niakwa, Inc. All other products mentioned are registered trademarks or trademarks of their respective companies.

Questions or problems regarding this web site should be directed to webmaster@niakwa.com.
Copyright 1996-2010 Niakwa, Inc. All rights reserved.
Last updated: Thursday January 07, 2010.